Lean meets agile: “agilean”

Op 13 februari was AgileHubNoord te gast bij locatiepsponsor DUO. Een Kahoot quiz over DUO, bedacht door Jelger Haanstra en Jan Willem Zijlstra en gewonnen door (1) Bonne Luuk Jutstra, (2) Martijn Korving en (3) Angelique Bakker (zie foto) vormde het originele begin van deze avond én de eerste takeaway: Kahoot is heel geschikt om op een originele kennis te testen.

Daarna leerden we, gefaciliteerd door Aubrey Schuringa, meer over de verschillen maar vooral de overeenkomsten tussen lean en agile. In tegenstelling tot een zeker IT bedrijf in IJsselstein zagen de deelnemers aan deze meetup wèl veel toepasbare overlap tussen lean en agile. Kennelijk gaat er ook “Agilelean” niets boven Groningen J

Misschien droeg het feit dat lean voor de meeste deelnemers niet nieuw was daar aan bij. Liefst 80% van de aanwezigen was al bekend met lean. Toch waren ook de deelnemers waarvoor lean nieuwer was in meerderheid van mening dat de lean principes en werkwijze heel goed toepasbaar zijn in een agile werkomgeving.

Het analyseren van waste lijkt een goed startpunt voor toepassen van een lean werkwijze in een agile omgeving.  Ook value stream analyse kan veel opleveren, maar is misschien wat lastiger als je nog niet veel ervaring hebt met lean.

Voor de wat meer ervaren “Agileans” is het overduidelijk dat lean thinking goed combineert met een agile werkwijze. De verschillende methoden gaan goed samen en versterken elkaar. Wel is de meetbaarheid soms nog een uitdaging. Volledig toepassen van de Lean Six Sigma is daarom misschien wat minder voor de hand liggend in een agile werkomgeving, waar harde metingen soms nogal confronterend kunnen zijn.

Wel kan bijvoorbeeld de Kaizen methode helpen op KPI’s op hoger niveau te krijgen en zorgt lean voor nog meer transparantie in multidisciplinaire teams. Kortom, de boodschap dat lean en agile prima op elkaar aansluiten kwam luid en duidelijk over en de avond gaf een schat aan takeaways om dat ook op een praktische manier vorm te geven. In de slides van Aubrey Schuringa vind je meer informatie over lean en een toelichting op de terminologie.

Om nog even na te genieten verwijzen we graag naar de foto’s op meetup.com. Wil je graag bij een volgend evenement aanwezig zijn? Kijk dan op https://www.agilehubnoord.nl/evenementen/ waar je je kunt aanmelden voor onze volgende meetups.

0 Reacties

Geef een antwoord

©2024 AgileHubNoord | privacy | cookiebeleid

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?