Was getekend: Mariska van Walsum, LSP-coach.

“Iedereen” heeft wel met LEGO gespeeld, maar sommigen gebruiken het op een andere, speelse maar heel zakelijke manier.
Mariska van Walsum uit Middenbeemster (bij Purmerend) kwam naar Groningen om met ons “serieus te spelen”.
AgileHubNoord hoofdredacteur JohnPeter Elverding zocht haar een paar weken later op.

Mariska in aktie bij AgileHubNoord

Mariska, AgileHubNoord en Middenbeemster, daar ligt een paar uur rijden tussen. Hoe kwam jij zo bij ons terecht?
MvW: Ik ontmoette David Beute bij een MeetUp die ik gaf in Utrecht. Hij was heel enthousiast en vroeg me of ik bij AHN een demo kon geven. Kort daarna werd ik uitgenodigd om een keer bij jullie de kracht van LEGO te laten zien, vooral als je denkt aan teams en teambuilding.
Voor mij is Groningen ook niet echt ver: Ik heb opdrachtgevers en workshops door het hele land.

JPE: Wat is jouw rol als facilitator?

MvW: Als facilitator ontwerp ik een workshop, of een serie workshops, voor een opdrachtgever en diens specifieke vragen waar ze naar toe willen werken. Soms is dat een marktvraag voor verandering, of is het een onderdeel van een hei-dag of een andere vorm van teambuilding. Op die eerste dag komt steeds vaker een vervolgbijeenkomst.

De uitgebreide LEGO Serious Play sessie bestaat uit verschillende stappen. Je bouwt eerst individueel en vervolgens bouw je aan een gezamenlijk model dat door het team wordt uitgebouwd tot een “landschap” dat inzicht geeft in de organisatie of het team. Als er voldoende tijd is kan je dit dan weer uitspelen met verschillende scenario’s of vraagstellingen. Stel; je product is niet meer leverbaar of de subsidiekraan gaat dicht. Dan kun je aan de hand van de modellen op tafel uitspelen wat je in die situatie zou kunnen doen. Alles op tafel is door de werknemers zelf gemaakt, zij weten waar ze het over hebben en maken gezamenlijk een keuze. Het is vergelijkbaar met Napoleon die zijn strategie uitstippelde met kleine soldaatjes.

PE: Ja daag! Dat je teaminteracties en stakeholders met LEGO kunt s(t)imuleren wil ik wel geloven maar als een onderdeel van een machine niet meer leverbaar wordt, dat kan ik niet geloven. Je zou bijna denken dat je een LEGO-model maakt en dat in die machines gaat zetten! Of zie ik dat verkeerd?

MvW: Nee, dat doen we natuurlijk niet. Maar wat we wél doen is op deze manier in kaart brengen wat de logische oplossingen kunnen zijn, en nog veel sterker: de oplossingen waar niemand (nog) echt aan gedacht heeft. LSP is dan een tool waarbij je door je handen te gebruiken om te knutselen je hersenen dwingt om andere patronen en methodieken te gaan gebruiken.

JP: Dus eigenlijk zeg je dat onze hersenen anders gaan “denken” als we met onze handen bezig zijn, zoals het pielen met Lego om een model te maken?

MvW: Denk maar even aan jullie avond in Groningen. Weet je nog dat ik vroeg om een eendje te maken uit een klein zakje met 6LEGO stenen? Dat er 30 verschillende interpretaties waren gebouwd van een eendje?

Sommige eendjes waren heel simpel, andere heel complex maar allemaal gemaakt met dezelfde 6 bouwstenen. Je kan met die 6 blokjes vele miljoenen varianten bedenken. Ik vroeg nu alleen maar om een eend te bouwen. Hoeveel varianten zijn er dan niet als ik je bijvoorbeeld vraag ‘samenwerking’ te bouwen?

JPE: Wat me toen opviel was dat sommige mensen een zakje leegkieperden en ergens mee begonnen, en dat anderen eerst alles gingen sorteren en toen aan het bouwen gingen. Kun je iets met dat soort informatie als je een team-sessie hebt?

MvW: Het laat vooral zien dat de manier waarop iemand begint niets zegt over het eindresultaat. Eigenlijk ook niet als de een direct begint met bouwen en de ander eerst gaat nadenken en dan pas bouwt. In alle gevallen is iemand bezig met een project, een doel en er komt altijd iets uit. Soms zegt het ook iets over hoe een teamlid op een bepaalde situatie reageert.

JPE: Wordt LSP door iedereen serieus genomen? Het lijkt me knap lastig om een CEO en HR-manager te overtuigen van het nut om op die manier te investeren in je organisatie verbetering. Voor een dagje teambuilding lijkt het me nog wel te doen maar zo uitgebreid?

MvW: Vaak zijn ze op die manier, voor teambuilding, bij mij terechtgekomen. Ze hebben dan ervaren wat ze kunnen bereiken, hoe op die manier samenwerking en breed gedragen (want zelfgebouwd!) oplossingen ontstaan. 
Sommige deelnemers hebben er in het begin wel moeite mee, maar als blijkt dat juist hun model meer opvalt dan dat van extroverte collega’s durven ze over de brug te komen en ontstaat er een dynamisch geheel.

JPE: Is Nederland een koploper met LSP?

MvW: zeker nietal is er in Nederland wel een snelle ontwikkeling. Onze buurlanden zijn hier veel verder mee. In bijvoorbeeld Belgie, Duitsland, Frankrijk en Italie zijn veel meer facilitators die deze tool inzetten bij bedrijven. Ook met LEGO in het onderwijs zijn ze daar veel verder dan wij in Nederland.

De ontwikkelingen in LSP gaan steeds sneller omdat de resultaten echt bijdragen en de ontwikkeling van een bedrijf of organisatie. Het is ook erg leuk om met collega facilitators over de hele wereld contact te hebben om nieuwe workshopinzichten te delen en van elkaar te leren.

Heb je een vraag voor je team of je afdeling? Kom ermee naar me toe want het valt zeker te bouwen.

Dankjewel voor dit interview en natuurlijk nogmaals voor je workshop bij AGileHubNoord!

Relevante links:

She who dares!

AgileHubNoord

E57 | Elverdesign

            Socials (AgileHubNoord)

0 Reacties

Geef een antwoord

©2024 AgileHubNoord | privacy | cookiebeleid

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?