Was getekend: Erik Slotboom, Holacracy coach

Op 11 juni ging AgileHubNoord voor het eerst online. Erik Slotboom faciliteerde deze eerste online bijeenkomst, waarin we onze ervaring met het werken op afstand binnen de agile context onderzochten.
Vooraf interviewde Erwin de Beer hem.

EdB: Wie ben je, wat doe je?
ES: Ik ben Erik Slotboom, specialist en coach bij Energized.org op het gebied van zelforganisatie en Holacracy. Ik help organisaties die op pad zijn met Holacracy om ermee te leren werken. Daarbij is de bovenstroom, de regels en het ‘hoe dan?’, even belangrijk als de onderstroom, “wat gebeurt er met je als je baas geen baas meer is, en wat gebeurt er dan met je baas?”
Ik ben bij Energized.org terecht gekomen na een carrière van frustraties met als centrale vraag “hoe kan het toch dat het allemaal zo hondsberoerd georganiseerd is?”. Na mijn studie ICT kwam ik terecht bij een grote detacheerder. Daar werd ik projectleider van immens grote IT-implementaties. Immens grote projecten die stuk voor stuk immens slecht verliepen. Na wat experimenteren met agile werken bij mijn werkgever ben ik in 2009 voor mezelf begonnen in de agile wereld. Ik kreeg opdrachten voor steeds grotere agile implementaties en transformaties, ook buiten de IT. Zo ontdekte ik dat ook agility niet het definitieve antwoord is op de manier waarop de zaken georganiseerd worden. Vaak heeft een agile implementatie geen of weinig invloed op hoe de rest van de organisatie is gestructureerd. Het management blijft vaak werken op de oude manier.
Toen ontdekte ik Holacracy. In 2014 volgde ik mijn eerste training in Holacracy en sinds 2016, dus nu vier jaar, werk ik ermee bij Energized.org. Holacracy heeft wél invloed op de hele organisatie, zodat je het wél goed kunt organiseren.

EdB: Ah, Holacracy. Wat is dat nou eigenlijk (en hoe spreek je het trouwens uit?)
ES: Op zich is Holacracy niets meer maar ook niets minder dan een vervanging van de managementhiërarchie en de daarbij behorende machtshiërarchie. Holacracy structureert de macht en de afspraken over hoe je met elkaar omgaat. Daarmee is het niet een oplossing voor alles. Maar dat is de managementhiërarchie en agile werken ook niet. Dat maakt dat ook een Holacracytransitie niet altijd vlekkeloos verloopt. De bovenstroom, de regels en afspraken, zijn vrij gemakkelijk. De onderstroom vormt een ander verhaal. Bij Energized.org onderzoeken we wat er gebeurt als je het beide tegelijk aanpakt, als je teambuilding gelijk laat opgaan met het veranderen van de afspraken in de organisatie. Dat lijkt een vruchtbare aanpak.
Energized.org is licentiepartner en gebruikt de naam Holacracy®. Daarom spreken wij het uit op z’n Engels, maar het wordt ook vaak op zijn Nederlands uitgesproken: ‘holacratie’. Het woord is een afleiding van holarchie. Een holarchie bestaat holons, elementen die zowel autonoom en zelfredzaam zijn, als afhankelijk van het grotere geheel waarvan ze onderdeel uit maken.

EdB: Hebben de corona maatregelen nog invloed op de holacratische transities waar je nu mee bezig bent?
ES: De ervaringen met teams die al bezig waren zijn goed. Daarbij gaat het vooral door op de toon die al gezet was. De communicatie is online wel een tandje lastiger. Ik heb nog geen ervaring met teams die online starten met een Holacracy.

EdB: Hoe ben je eigenlijk in aanraking gekomen met AgileHubNoord en wat kunnen we op 11 juni verwachten?
ES: Via mijn collega Paula Noordhauzen, die vlak bij Groningen woont, leerde ik AgileHubNoord kennen. In 2018 gaf ik al eens een Holacracy introductieworkshop in Groningen. Ik vind het erg leuk om nu een meetup voor AgileHubNoord te mogen faciliteren. We gaan het spanningsveld van thuis werken en organiseren onderzoeken, Bijvoorbeeld hoe thuiswerken het agile werken beïnvloedt. Dat doen we door online discussies in kleine groepjes in Zoom en plenaire terugkoppeling. We gaan misschien ook experimenteren met een online tool om met geeltjes te werken.
Daarna bekijken we wat Holacracy kan toevoegen. Jullie krijgen een kijkje in de keuken van een aantal Holacracy principes en we bespreken waar je gebruik van zou kunnen maken. Ik hoop daarmee zoveel interesse te wekken voor Holacracy dat de leden van AgileHubNoord juist nu voorop kunnen lopen bij het organiseren van thuiswerken. Experimenteren en veranderen is tenslotte belangrijk in de rol van agile coaches. Online meetups houden, hoort daar ook bij.

0 Reacties

Geef een antwoord

©2024 AgileHubNoord | privacy | cookiebeleid

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?