T-Shape; Moet iedereen alles kunnen?

Een bijdrage naar aanleiding van de vierde Sunny Open Space, op 4 juli 2019

Sessie: T-Shape; Moet iedereen alles kunnen?
Door: Lennard Stoutjesdijk, lennard@ways-coaching.nl

T-Shape; Moet iedereen alles kunnen? Het antwoord op deze vraag is natuurlijk ‘Nee’, maar toch hoor ik vaak in de praktijk dat het zo vertaald wordt. Jammer, want het principe en waar het voor bedacht is, is erg krachtig. Een team die zo autonoom en onafhankelijk mogelijk ‘Shippable Products’ kan opleveren.

Om T-Shape uit te leggen gebruik ik altijd de ‘formule’; van I, naar T, naar Ω, naar M. Vaak begint een team met veel leden met I, of te wel, veel expertise op 1 kennisgebied, het specialisme. Snel daarna ontwikkelen ze de T. Namelijk de brede generieke kennis die er nodig is om als team goed te kunnen presteren. Maar dan. Dan blijft het er vaak bij. Werk van elkaar over nemen is lastig, elkaar helpen om als team het Sprint-goal te halen, wordt lastiger, je hebt immers de kennis niet om je teamgenoot echt te helpen. Mooi zou zijn als teamleden een extra expertise (de Ω) of zelf nog 1 (de M) zouden oppakken om zo ‘multidisciplinair’ te worden om elkaar en het team echt te kunnen helpen. Ook als je de ‘M’ bereikt, heb je nog altijd expertises waar je niets van af weet. Dat zijn de lege ruimtes tussen de benen van de ‘M’. Zaak is dus dat je je team zo samenstelt dat alle expertises die nodig zijn, ingevuld zijn.

Mijn vraag voor de Sunny Open Space was ‘Hoe motiveren we teamleden om T-Shaped te worden?’. Tijdens de 30 minuten discussie kwamen er mooie voorbeelden en ideeën naar voren. Hieronder heb ik een aantal kort opgesomd:

  • Zet acties om T-Shaped te worden niet op de PBL. Het is een verantwoordelijkheid van het team dit te worden. Niet op de PBL betekend niet dat de PO hier niets van merkt. Het team zou kunnen aangeven de aankomende sprint meer aan T-Shape te willen gaan doen en dus minder werk in de sprint te kunnen trekken.
  • Ga op zoek naar de intrinsieke motivatie voor de teamleden om T-Shaped te worden
  • Gebruik de Refinement om specifieke taken te benoemen om T-Shape te bevorderen (zoals bv kennisoverdracht).
  • Doe aan Code Review door een ‘Peer’.
  • Tijdens vakanties; motiveer teamleden om iets op te pakken uit een andere expertise gebied.
  • Positioneer de kennishouders van een bepaalde expertise als Coach. Hierdoor verspreid de expertise als een olievlek
  • Stel korte werkinstructies op die ook door mensen die de expertise nog niet in huis hebben, uitgevoerd kunnen worden.

AgileHubNoord vrienden, bedankt voor jullie hulp, leuke en gezellige avond!

0 Reacties

Geef een antwoord

©2024 AgileHubNoord | privacy | cookiebeleid

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?