Was getekend: Niels Horeman.

Inschrijven kan nog tot 8 juni 2021 via https://www.meetup.com/AgileHubNoord/

JohnPeter (JP) Elverding in gesprek met Niels Horeman.
Aanleiding: Meetup donderdag 10 juni. Een van de laatste zoom-meetups?


V         Niels, je noemt jezelf Coach, communicatietrainer en acteur.
Welk van de drie (dus één!) geeft jou nu de hoogste geluksrendement en waarom?

———

Ik gebruik mijn ervaring als acteur (Onder meer theater acteur én maker, GTST, ONM) in mijn praktijk: Ik kan mensen helpen door een “bekende” te spelen, bv een dominante teamleider zodat iemand kan reageren op dat type mens en een bepaalde situatie.

Veel mensen hebben zich een bepaalde manier van doen aangeleerd omdat ze daarmee effect, soms succes bereikt hebben. Sommige zijn introvert geworden, anderen zijn juist een flapuit geworden, iemand die vaak lacht. Met deze aanpak kan ik de oorspronkelijke manier van doen voor een deel  reconstrueren.
Dat leidt meestal tot een fijnere werkrelatie en een beter zelfbeeld.

Over de workshop bij Agilehubnoord, 10 juni:

V         Toen ik jong was noemden ze me stout, en ook wel een ezel: Was ik een badass? En waarom kom ik dat begrip zo vaak tegen?

A         Waar het om gaat is dat jij je onversneden jezelf kunt, maar vooral durft te zijn, dat je in je eigen waarheid kunt leven. Je durft kleur te bekennen. En dan vinden mensen je soms bad of een ass. En dat is dan nu verwerkt in een soort angelsaksische Geuzennaam.

V         Jouw workshop van 10 juni  draait om inner agility en embodiment: Je noemt het een combinatie van mindfullness, body language, yoga voor de werkvloer, zelfs een vorm van meditatie en met een wetenschappelijk jasje.
Daarbij leg je niet de nadruk op leren, of psychologie, de cognitieve kant. Jij benoemt veel meer de body. Zaken als  veerkracht, ingesleten patronen, het beeld dat je van jezelf dat je aan de buitenwereld geeft, en dus ook wat je op de werkvloer laat zien.

A         Iemand in balans is flexibel, maar heeft ook een stevige kern. Die kan zich goed aanpassen, maar heeft ook ruggengraat. Dat kun je letterlijke vertalen naar hoe dit in jou lichaam is. Waar zou je meer flexibiliteit kunnen ontwikkelen? En waar wat meer stevigheid? Door daar bewust mee te spelen maak je gebruik van de intelligentie van je lichaam. Die is voor veel mensen vaak verborgen, omdat we er met ons snelle denkhoofd aan voorbijgaan.”

Het lichaam is een antenne die kan zenden en ontvangen. Het drukt uit wie we zijn en construeert ook wie we zijn. En daar kun je zelf veranderingen in aanbrengen en in deze workshop geef ik daar wat voorbeelden van.

V         Hoe kun je een keer nee zeggen waar je al zo vaak ja hebt gezegd?

Je lichaam zegt vaak al ja terwijl jij eigenlijk nee wilt zeggen. En dat pikken anderen zoals je teamleider of collega’s op en maken daar gebruik van. “Hij zegt wel nee maar gaat het er toch wel bij doen”.
Het kan ook anders:  Denk maar een havenarbeider, een dokwerker. Als die “Nee, dat gaat niet gebeuren” zegt dan geeftt zijn lichaam diezelfde boodschap af, waarschijnlijk  nog sterker dan zijn woorden.

Het is ook lastig om nee te zeggen als je niet weet waar je ja tegen zegt. Wat is de zingeving, wat is betekenisgericht voor jou? Dat hoef je eigenlijk niet te bedenken, je lichaam geeft het zelf al aan: Kippenvel, een aha-moment, opflakkerende passie: Het zijn dát soort momenten!  Momenten waarop je hersenen en je lichaam  op één lijn zitten. Cognitief versus Beleven.

Ik help je met een toolbox om dat aangeleerde gedrag bij te stellen. Voor bijna iedereen is het een kwestie van proberen (en daar help ik je dan bij) en daarna trainen. Als je al twintig iets hebt aangeleerd heb je dus een hele lange training gehad maar het is niet aangeboren.

Een overtuiging aanpassen is voor sommigen best abstract. “Verander je gedachten,” dat valt niet mee. Maar als je zegt, “verander de manier waarop je zit of staat,” dat is veel concreter. Zo is het lichaam een hele directe ingang voor bewustwording en transformatie.

Bovendien beklijft een inzicht beter wanneer je het incorporeert. Zo kun je letterlijk een nieuw belichamen. Die manier van veranderen is heel duurzaam.”

V         Hoe kun jij vanuit Amsterdam helpen als ze b.v.  in Groningen wonen?

Gewoon, net zoals ons interview: Via Zoom. We kunnen nieuwe inzichten creëren in de intimiteit van je eigen kamer. Dat werkt vaak heel effectief. Daarbij kijken we minder naar waarom je iets doet, maar vooral naar hoe. Als je niet weet hoe je iets doet, kun je het ook niet veranderen.

Soms ga ik wandelen. Dan kom je ook in een andere staat van zijn, dat is minder formeel.”

V         Is het alleen hulp voor IT-professionals? Agile adepten?

 A Ik richt me toch het meest op mensen die moeilijk “Nee” kunnen zeggen, die wel kopsterk zijn, die weten dat er iets moet veranderen en wie deze aanpak aanspreekt. Dat zijn met name mensen die zich  snel aanpassen, oplossingsgericht met de inhoud bezig zijn en vaak zichzelf voorbijlopen.

V         Wanneer heb jij zelf eigenlijk jouw beste ideeën?

A Onder de douche, soms in de auto of als ik een horizon zie. Op die momenten kunnen je ogen zich letterlijk op andere afstanden focussen, krijg je ruimte, dat ontspant, net als bij vergezichten en zonsondergangen. Met alle digitale overleggen kijk je steeds naar een korte afstand, en daarom krijg je stress, en belasten je ogen het cognitieve deel van je hersenen.

V         Als mensen deze meetup niet kunnen meemaken, of net gemist hebben: Waar kunnen ze meer informatie van je vinden?

A Ik heb een kleine quiz gemaakt die al wat inzichten en antwoorden geeft. Die kun je vinden op https://assess.coach/nielshoreman
Ik vraag ook aan de deelnemers van de workshop van 11 juni om deze vooraf al te doen. Dat is voor alle partijen fijner.

Mijn website is nielshoreman.com
en uiteraard ben ik aanwezig op netwerken als  LinkedIn.

©2024 AgileHubNoord | privacy | cookiebeleid

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?