Leren leren

Leren, en daarmee ook leren leren, is belangrijk in een agile omgeving. Het SAFe model heeft hiervoor zelfs de zogenaamde Innovation Sprint. Daarom organiseerde AgileHubNoord op 26 november 2019 een meetup over Leren leren, gehost door het stafbureau Informatisering van de Hanzehogeschool Groningen.

Na een presentatie van Haye Jukema (hier kun je de PowerPoint downloaden) gingen de deelnemers aan de slag met eerst het bepalen van hu eigen leervoorkeuren en veranderkleuren. Daarna werd het geleerde toegepast op een casus, waarbij twee teams kozen voor de aangeboden casus over de agile transitie bij ThiemeMeulenhoff en het derde team zich boog over de agile transitie bij het stafbureau Informatisering van de Hanzehogeschool. Bij de afsluitende retrospective werd gevraagd naar enkele zinnen over de meetup. Aan elkaar gesmeed levert dit het volgende beeld op:

Leren is ontzettend leuk en leerzaam. Het smaakt naar mee, geeft energie, maar is nog niet zo makkelijk. Het helpt daarbij om in een diverse, maar wel gelijkgestemde groep met inspirerende mensen in een open sfeer vanuit verschillende perspectieven te kijken naar hoe je mensen mee kunt krijgen in een verandering. Door ruimte te scheppen om ideeën uit te wisselen aan de hand van korte cases leer je met én van elkaar. De goede planning, duidelijke uitleg / presentatie, leuke locatie, catering – samen eten en elkaar ook persoonlijk wat leren kennen – en het gebruik van diverse werkvormen – eerst luisteren en daarna actief doen – droegen daar ook aan bij.

Aan de slag gaan met leervoorkeuren en veranderkleuren is effectief. De persoonlijkheidstesten gaven interessante uitkomsten, maar laat een volgende keer de mensen van te voren de tests doen. Een wake-up om (weer ‘ns) in kleuren te denken en een reminder dat alleen blauw in de diverse persoonlijkheidstesten steeds hetzelfde type betreft. Door het werken aan een casus maakten we alle kleuren ook echt mee. Combineren van analyse (blauw), associaties (wit) en ieder bevragen (rood) leidde tot een mooie consensus van aanpak. Net echt, leuk en het leverde ook praktische tips en inzichten op voor de reële agile transitie bij het stafbureau Informatisering van de Hanzehogeschool! Ook leuk dat de holacratische methodiek binnensluipt in het systeem: waar zit de spanning?. Tip: een backlog van alle issues maken.

We hebben wel wat meer geleerd over agile en scrum, maar de relatie daarmee bleef wel wat onduidelijk. Daar had ik graag wat meet over willen leren. Bij AgileHubNoord krijg je die kans, ook omdat de groep elke keer een vernieuwde samenstelling biedt. Je raakt er snel van onbekend naar prettig bekend. Ga dus vooral door, en kom ook als je je hebt aangemeld!

Kortom: “Eer bestaan geen fouten alleen spontane leermomenten”.

0 Reacties

Geef een antwoord

©2024 AgileHubNoord | privacy | cookiebeleid

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?