Is het waardevol enkele elementen van scrum toe te passen?


Momenteel hou ik mij als business analyst vooral bezig met bedrijfsprocesmodellering. Daarbij leggen wij de koppeling naar de bedrijfsarchitectuur en de AO-beschrijvingen (bv. procedure beschrijving of handleiding).

Dit werk gebeurde eerst tussen de productie werkzaamheden door en schoot niet op. De achterstand werd steeds groter. We hebben toen met z’n vieren besloten elke vrijdag bij elkaar te gaan zitten in een aparte ruimte.

Ik heb voorgesteld om een stand-up te doen en aan het einde van de dag een cooling down. Tijdens de stand-up bepalen we welke concrete werkzaamheden wij die dag willen verrichten. Tijdens de cooling down maken wij de balans op.

De eerste paar keer bleek tijdens de cooling down dat we de afgesproken werkzaamheden niet konden doorstrepen. Toch hadden wij heel hard gewerkt, aan onderwerpen die wij ’s morgens niet hadden afgesproken!

Die constatering kwam bij ons binnen en heeft bij ons de knop omgezet. De weken daarna waren wij realistischer tijdens de stand-up en strenger voor ons zelf gedurende de dag. Als je aan het einde van de dag constateert dat je alles hebt gedaan wat je van plan was en dat je je niet hebt laten storen door anderen dan geeft dat echt een kick, een high five moment.

Tegen collega’s die ons storen met een werk gerelateerde vraag zeggen wij veel vaker: kan iemand anders jou niet helpen, of kan het wachten tot maandag.

We hebben al 2 keer een evaluatie gehouden en daaruit zijn waardevolle verbeteringen naar voren gekomen die wij ook doorgevoerd hebben.

De bedrijfsprocesmodellering zelf hebben wij een keer op een creatieve manier gepresenteerd aan alle collega’s.

Niemand van ons zal zeggen dat wij scrum hanteren. Toch bevalt ons deze werkwijze met enkele elementen uit scrum heel goed. Het geeft ons focus en gedurende 1 dag een teamgevoel, waarbij we elkaar zoveel mogelijk helpen. Zelf review ik regelmatig een procedure beschrijving.

Vrijdag is mijn favoriete dag en niet omdat het daarna weekend is.

0 Reacties

Geef een antwoord

©2024 AgileHubNoord | privacy | cookiebeleid

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?